Prvi sajt humora i satire u Crnoj Gori -
postavljen 07. 09. 2012. godine

ISKUSTVA ROBERTA NIMANIJA,
Perica Jokić

Izrazito dobre priče

Perica Jokić - Iskustva Roberta Nimanija

IGP Pegaz
Bijelo Polje, 2014.

 

UMJESTO PREDGOVORA

Dok sam na сошл нетворку čitao ove priče, uživao sam, ali i mučio se, pokušavajući da otkrijem ko bi mogao da bude taj Robert Nimani. I gde je do sada bio.

Energiju koju sam uzalud potrošio na otkrivanje identiteta ovog pisca, vratile su mi neke kolege, svrstavajući mene u mogućeg Roberta Nimanija. Zaista, lep kompliment. Voleo bih da je tako, a evo zašto nije: Ja se snalazim i tok misli začinjavam lingvističkim eksperimentima, a on to isto postiže običnom leksikom iz dnevne jezičke prakse. I ja maštom, ponekad, postižem neočekivanost, dok za njega verujem da sam sebe iznenadi obrtom do koga je dosegao…

O količini sjajnih priča ne bih govorio. Toliko.

Milan Beštić

 

Izbor priča:

TERASA

Kada je Robert Nimani prvi put pao sa terase desilo se to prije nego što će se tri godine kasnije roditi. Zatim je, izlazeći na terasu, redovno padao.

Već kao stariji shvatio je da terasa uopšte ne postoji, iako su ostavljena vrata za nju. Kad je ukapirao da se sve to dešava na petnaestom spratu, pomislio je da je lako mogao i da strada.

Ne zna šta je zatim preduzeo: da li je izbetonirao terasu ili je zabetonirao vrata. Ili je polomio vrat, što ga uopšte ne bi iznenadilo s obzirom na to da sada zna o kojoj visini je riječ.

 

KO SMO SAD MI

Imao sam dva dobra druga sa kojima bi razgovor tekao kao mlijeko. I uvijek bi nam zasmetalo kada bi neko mijenjao temu, jer je postojala opasnost od narušavanja jedinstvene harmonije u komunikaciji.

A kada bi stvar krenula po zlu, pretvarali bi se u likove naših neprijatelja i, savršeno ih oponašajući, svađali bi se do mile volje.

A onda bi se vraćali sebi i sve bi, ponovo, bila pjesma. Dok jednom nijesmo zaboravili da li smo se vratili ili ne. Sada, kada se sretnemo, ne znamo šta nam je.

 

OPRAVDANO KIKSANJE

Dvije ekskurzije su pošle u isto mjesto ali iz dva različita pravca.

Autobus A se propinjao kroz razne vrleti, gazio bare, upadao u rupe, mijenjao pneumatike, stavljao lance, dolivao gorivo, uključivao grijanje i hlađenje, da bi, poslije šest mjeseci vožnje bio nadomak mjesta u kojem je predviđena poludnevna ekskurzija.

Autobus B je bio iz tog mjesta, a i učenici su bili odatle, samo što je od škole do hotela trebalo da se vrate nekih trista metara jednosmjernom ulicom, da ne bi išli dva kilometra okolo.

Prvi je stigao autobus A.

Vjerovatno je autobus B negdje kiksao.

 

ZEMLJINA TEŽA KAO MODA

Kada je engleski farmer Isak posadio stablo jabuke, planeta Zemlja još ništa nije privlačila. Jabuka je rasla naopako, odozdo naviše, što je Isaka dosta zbunjivalo jer je do tada sve izgledalo normalno: stabla su rasla iz neba naniže tako da su krošnje dosezale i do zemlje. Kućama su se najprije gradili krovovi, zatim zidovi, da bi, na kraju, došli temelji. Stvari su padale uvis i to nije moralo da se uči u školi, svima je bilo poznato.

Farmer Isak Njutn je umro tri mjeseca prije rođenja svog sina koji se takođe zvao Isak. Ovaj je bio dosta nazadan i samo je njemu moglo da se desi da mu jabuka padne na glavu, umjesto da se slobodnim padom stropošta ka nebu.

I drugima je to bilo zanimljivo pa su riješili da im stvari, kao Isaku, padaju na zemlju. Ovo ludilo je brzo ušlo u modu. I danas je tako.

 

POP I NJEGOVA MANTIJA

Pop Ćira je bez doručka otišao u crkvu. Toga dana je imao neko vjenčanje i, da ne bi zaboravio, pošto bijaše veoma rasijan, riješio je da ga mantija podsjeti na to. Žena će mu je upakovati i on će, prilikom oblačenja, da se sjeti šta mu valja činiti.

Njegova žena, popadija Stana, kao, veli, šta ima od mantije, ni za na zub, spremiću mu cijelo tuce, da mi nije gladan.

I dođe pop Ćiri vrijeme da se presvuče, otvori zamotuljak i, stvarno, u momentu se sjeti da nije doručkovao, a na vjenčanje zaboravi. U tom času, popadija zgranuto skoči: „K vragu nek’ su i ti homonimi!“
 

Perica Jokić - Iskustva Roberta Nimanija

 

Priredio: Veljko Rajković

 
Iz malo(g) mozga  
 

Aforizam sedmice

Aforizam mjeseca

Aforizam godine