Prvi sajt humora i satire u Crnoj Gori -
postavljen 07. 09. 2012. godine

BIOGRAFIJA

Veljko Rajković (iz Kosijera, Cetinje) je rođen 1954. godine u Dujevi, Rijeka Crnojevića, Cetinje. Diplomirani je pravnik. Živi u Podgorici.

Piše aforizme, epigrame, satirične priče i satirične pjesme. Objavio je pet knjige satire: U ZNAK(U) UZVIKA (1999), ČOVJEKOLIKI LJUDI (2007), LJUDNICA (2011) – knjige aforizama; knjigu epigrama DARVINE, DARVINE… (2011) i knjigu PUTOKAZIVANJA (2014) – aforizmi, epigrami, epitafi, satirične price, satirične pjesme i enigmatizmi. Jedan je od autora Antologije crnogorskog aforizma RIJETKE ČESTICE (2006).

Više puta je nagrađivan na Crnogorskom festivalu humora i satire u Danilovgradu – gdje je proglašen za satiričara godine u Crnoj Gori (2005). Na Prvom međunarodnom konkursu u Crnoj Gori za karikaturu i aforizam, dobio je prvu nagradu za aforizam (2005). Dobitnik je prve nagrade za satiričnu pjesmu na konkursu satirične pozornice ŽIKIŠON u Paraćinu/Srbija – 2011., odnosno prve nagrade za aforizme na istom konkursu – 2012. Dobitnik je DOMANOVIĆEVE NAGRADE Ekselencija satire za 2011. – najuspješniji inostrani satiričar, koju su mu dodijelili Fond “Radoje Domanović” i Udruženje književnika Srbije. Dobitnik je priznanja „Nadži Naman“ u Libanu 2013 – za ispoljenu kreativnost u satiri. Na 13. SATIRA FESTU u Beogradu – 2015, dodijeljeno mu je tradicionalno priznanje „Vuk Gligorijević“, za najbolji aforizam izgovoren na manifestaciji (u konkurenciji je bilo oko 400 aforizama); pobjednički aforizam glasi: Krug osumnjičenih je sužavan sve dok se nije pretvorio u tačku, koja je, potom, stavljena na slučaj.

Zastupljen je u svim značajnijim antologijama i zbirkama aforizama, između ostalog i u: Antologiji slovenske umjetnosti – objavljenoj 2011. u Poljskoj, Antologiji balkanskog aforizma – 2008, kao i u knjizi Dr Ratka Božovića SEDMORICA PROTIV MENE (2010), gdje je predstavljeno i esejistički tumačeno stvaralaštvo sedmorice najznačajnijih crnogorskih aforističara. Na portalu za humor i satiru OŠIŠANI JEŽ njegov aforizam proglašen je za AFORIZAM GODINE 2011.

Aforzmi su mu prevedeni na: engleski, francusaki, ruski, italijanski, poljski, arapski i makedonski jezik.

Urednik je za humor i satiru u Digitalnoj biblioteci crnogorske kulture na sajtu montenegrina.net i pokretač i vlasnik prvog sajta humora i satire u Crnoj Gori – LJUDNIC@, ljudnica.me

 
Iz malo(g) mozga  
 

Aforizam sedmice

Aforizam mjeseca

Aforizam godine